Voetklachten - Praktijk Podotherapie Ter Aar

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Voetklachten

Wanneer je bedenkt dat je voeten bestaan uit 26 botjes, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen, 125.000 zweetkliertjes, en op een klein oppervlak een gewicht moet dragen van vaak veel meer dan 60 kg, en je in je leven waarschijnlijk zo'n 100.000 km afleggen (dat is 2 keer de aarde rond), vaak in niet passend schoeisel worden gestopt, dan kunt je je vast wel indenken dat een voetblessure om de hoek kan komen kijken.
Voeten worden vaak een ondergeschoven kindje genoemd.
Hierbij volgen enkele voetklachten die we vaak tegenkomen;

eelt

door langdurige wrijving en druk gaat de opperhuid meer dode hoorncellen afstoten en er vormt zich een dikke laag. Afhankelijk van de plaats op de voet kan dit branderig aanvoelen tijdens het lopen.Soms droogt de eelt erg uit en vormen zich (pijnlijk) kloven.Je kunt dit zelf verwijderen door na het douchen (dan is de eelt zacht) deze af te vijlen met een eeltrasp of puimsteen.
Doe dit niet als je bloedverdunners gebruikt, een dunne huid hebt of aan diabetes
of reuma leidt.

likdoorns/eksterogen/eeltpit

wanneer er veel druk of wrijving op de huid van de voet is zal de huid als bescherming een eeltlaagje vormen. Door de druk wordt dit in de huid gedrukt en vormt er een punt op. Het voelt aan als een scherp steentje in je schoen.

blaren

wanneer er in korte tijd veel wrijving is op de voet dan zal er zich vocht ophopen net onder de opperhuid en vormt zo een (pijnlijke) blaar.
Prik deze liever niet door i.v.m gevaar voor infecties. Gebruik eventueel een blaarpleister.
Preventief kun je sporttape plakken op plaatsen waar je snel wrijving hebt of gebruik een anti-blaren-stick.

voetschimmel

Op je voet leven zo'n 150 soorten schimmels waarvan zo'n 80 soorten op je hielen en 60 op je nagels en 40 tussen je tenen. Normaliter beschermen zij tegen schadelijke bacteriën. De tricophyton rubrun kan als hij gaat overheersen vooral op vochtige plekjes zorgen voor problemen. We noemen dit voetschimmel en kalknagels.
Voetschimmel komt volgens schattingen voor bij zo'n 26 procent van de Nederlandse bevolking.Voetschimmel herken je aan jeuk, blaasjes, huidschilfers en kloofjes met name tussen de tenen(dermatomycose).
Wanneer je deze niet behandeld zullen de nagels ook worden aangetast en zullen geel/wit gaan verkleuren en erg dik en brokkelig  worden(onychomycose). Behalve dat ze er dus niet mooier op worden  kun je ook klachten krijgen. Je nagels kunnen pijnlijk gaan ingroeien of likdoorns eronder krijgen. Doe er dus op tijd iets aan.
Het is immers ook besmettelijk voor andere mensen.Vooral mensen met arteriële en veneuze storingen, diabetes mellitus, maar ook door gebruik van medicijnen zoals antibiotica of immuun supresiva zijn extra gevoelig besmet te raken door hun verlaagde weerstand.
Gebruik dagelijks een speciale voetschimmeldodende crême (bijvoorbeeld dermacure) op de huid en strooi een voetschimmeldodende poeder in je sok en schoen.Gebruik op de nagels ,wanneer deze zijn aangedaan ,een voetschimmeldodende tinctuur.(wel eerst de nagels flink dun maken met een vijl of door de pedicure laten doen).Zet de behandeling langdurig door! Bij recidief of geen resultaat kontakt opnemen met je huisarts of dermatoloog.
Was je voeten dagelijks, maar gebruik liever geen zeep en droog ze goed af vooral tussen de tenen.Draag zoveel mogelijk open schoenen en katoenen of wollen sokken.
Loop niet op blote voeten in gemeenschappelijke ruimtes maar draag badslippers.Zo besmet je andere mensen niet en raak je zelf ook niet weer opnieuw besmet.

kloven

uitdroging van de huid doet de opperhuid barsten en er ontstaat een pijnlijke kloof.Meestal gebeurt dit op de hielrand. Gebruik een puimsteen of eeltrasp na het douchen(het eelt is dan zacht) om het overtollig eelt te verwijderen en vet dagelijks in met een speciale vette voetzalf/crême ,eventueel speciaal tegen kloven(gewohl).

wratten
Wratten worden veroorzaakt door een virus:het humaan papilloma-virus.
Van dit virus bestaan meer dan honderd types. De soorten die aan de voeten voorkomen verdwijnen meestal spontaan binnen 2 jaar doordat het lichaam immuun is geworden.Wratten onder de voet zien er vaak uiterlijk anders uit dan de bekende handwratjes doordat ze op de voet naar binnen worden gedrukt en vaak zit er een laagje eelt overheen. Soms zit de wrat op een vervelende plek en zijn soms ook pijnlijk/gevoelig. Met de nieuwste behandeltechnieken(cryopen)kunnen wratten vrijwel pijnloos en permanent verwijderd worden.

ingroeiende teennagels

wanneer de nagel of nagelplaat beschadigd raakt kan deze gaan ingroeien aan de zijkanten van de nagel. Dit is veelal erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met ontstekingen.
Ga met je voet in de soda of biotex 2 maal per dag gedurende ongeveer 5 minuten en bezoek zo snel mogelijk de podotherapeut om deze te laten behandelen.

sesamoïditis

op diverse plekken in ons lichaam bevinden zich zogenaamde sesambeentjes. Deze zorgen dat de pezen op die plek een gladder oppervlak hebben om over te glijden/rollen en helpen de spieren/pezen om meer kracht te ontwikkelen. Onder voet moeten ze tevens helpen het lichaamsgewicht te dragen. Onder de voet bevinden zich 2 sesambeentjes onder het grote gewricht van je grote teen (dat deel waar je over afwikkeld). Deze sesambeentjes kunnen net als je andere botten in je lichaam breken, maar veel vaker raken de pezen rondom ontstoken. Het bewegen van de grote teen en het afwikkelen is dan erg pijnlijk en soms is er een zwelling zichtbaar. Sommige mensen hebben ook sterk het gevoel op knobbeltjes te lopen. Behandeling bestaat uit het vermijden van de activiteit, waarbij de aandoening was ontstaan. Dit kan de podotherapeut naast een schoenadvies te geven tevens verlichten door de voet in te tapen en middels een vilttherapie of therapiezool te ontlasten.

jicht

gewrichtsontsteking die vaak begint in de voet in het grote teengewricht(MTP-I). Het gewricht wordt rood,warm en gezwollen en iedere aanraking is erg pijnlijk. De aandoening ontstaat plotseling en wordt veroorzaakt door een te hoog urinezuurgehalte. De urinezuurkristallen slaan neer in het gewricht en veroorzaken daar een ontsteking. Behandeling bestaat uit het uitzoeken waardoor de urinezuurgehalte te hoog is en zal afhankelijk van de oorzaak behandeld worden met medicijnen en/of een dieet advies. Indien er meerdere keren een aanval plaats vindt bestaat het gevaar dat het gewricht beschadigd. De podotherapeut zorgt dan indien mogelijk voor een aanpassing in de schoen om deze te ontlasten.

vermoeide voeten

wordt vaak veroorzaakt door het dragen van verkeerd schoeisel en/of een verkeerde stand van de voet ,waardoor spieren/pezen en banden worden overbelast. Je podotherapeut kan nagaan, waardoor dit wordt veroorzaakt.

enkelverstuiking

door de enkels zwikken is een van de meest voorkomende (sport)blessure die voorkomen op de voet.Meestal zwikt men door de buitenkant van de enkel.Direct koelen en zo snel mogelijk weer "normaal" belasten.
Wanneer dit niet mogelijk is en de zwelling over is kan de enkel eventueel door de podotherapeut worden ingetaped. Wanneer je vaak zwikt kan de podotherapeut bekijken of dit ligt aan de stand en/of functie van de voet en naast een schoenadvies eventueel zolen aanmeten om dit te verbeteren.

hielproblemen

onder je voet loopt een pees(plantaire fascia) welke zorgt voor een mooie voetboog aan de binnenkant van je voet en zo een belangrijke rol speelt in de stand en funktie van uw voet. Wanneer deze pees overbelast wordt, doordat de voet bijvoorbeeld aan het "doorzakken" is kan de aanhechting onder aan de hiel ontstoken raken en een botaanmaak in gang zetten, waarbij er zich een doornvorming aanhangsel ontstaat onder de hiel welke tijdens het lopen tot veel pijnklachten kan leiden(hielspoor
).

oorzaak;
•overbelasting door te lang staan of lopen(slenteren)
•overbelasting door een te hoog lichaamsgewicht
•met een plotselinge klap neerkomen op de hiel bijvoorbeeld door het missen van een traptrede
•afwijkende stand van de voet (veelal platvoet)

De podotherapeut zoekt de oorzaak op van het ontstaan en en zal dit aanpakken door bijvoorbeeld het aanmeten van een paar inlegzolen in je schoen. Er kan ook eventueel bij een acute ontsteking een tape op je voet worden aangebracht, zodat de aanhechting onder de hiel direct ontlast wordt.
Kijk eens bij advies bij hielspoor
ziekte van Haglund
: botwoekering aan de achterzijde van het hielbeen
Onder de hiel bevindt zich ook een vetkussen die zorgt voor een goede demping tijdens staan en lopen. Naarmate we ouder worden kan dit vetkussen dunner worden en voor minder demping zorgen. Hierdoor kan het hielbeen overbelast of geïrriteerd raken(calcaneodynie). behandeling zal voornamelijk bestaan uit het toevoegen van demping middels een inlay en/of corrigerende inlegzool.

achillespeesklachten

aan de achterzijde van het been en je voet bevindt zich de achillespees. Deze verbind je kuitspier met je hielbeen. Je voelt en ziet hem als een streng net boven je hiel zitten. Pijnklachten aan de achillespees zitten meestal op de aanhechting op je hielbeen of tot zo'n 6 cm hierboven. In een acuut stadium is de pees dik, rood en gezwollen en voelt pijnlijk en warm aan. Als de klachten ook in rust optreden en langer dan 6 weken  aanwezig zijn dan spreken we van een chronische ontsteking.  Deze klachten treden met name op bij mensen die hardlopen en voetballers. Het is een van de meest voorkomende sportblessurres. Verkeerd/slecht schoeisel ,een afwijkend looppatroon of een verkeerde voetstand zijn veelal de oorzaak van het ontstaan. Behandeling kan bestaan uit taping/ rekoefeningen  een goed schoenadvies en soms aanmeten van een therapiezool of tijdelijke hakinlay.

tarsale tunnelsyndroom

net achter/onder je binnenste enkel zit een tunnel die gevormd wordt door je enkel(mediale malleolus), je hielbeen(calcaneus) met eroverheen je binnenste enkelband(retinaculum flexorum).
Door het doorzakken van de voetboog(mediaal gewelf) en het naar binnen staan van het hielbeen(valgisatie) kan er een compressie ontstaan door rek op de binnenste enkelband(retinaculum), terwijl bij het naar buiten staan van de hiel(varisatie) de tunnel ingedrukt wordt.Hierbij wordt de nervus tibialis posterior geirriteerd. Deze zorgt voor mn. pijn in rust en s'nachts. Je voelt een brandende pijn rond de enkel en onder de voet en een "doof" gevoel rond de tenen.
De podotherapeut kan de voetstand corrigeren om deze druk van de zenuw te verminderen en een goed schoenadvies geven.Tevens bestaat er nog de mogelijkheid op een operatieve decompressie door een chirurg of het geven van een lokale injectie met een langwerkend corticosteroïd door een arts.

pijnlijke voorvoet

als een van de middenvoetsbeentjes gaat "doorzakken" of het spekweefsel onder de voorvoet dun wordt (ouderdom) kan er overdruk ontstaan wat leidt tot eeltvorming en pijnklachten.

Mortonse neuralgie/mortons neuroma

zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes kan leiden tot irritatie.Dit treedt meestal op tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje.Door de irritatie zwelt de zenuw op, waardoor de kans op beknelling toeneemt tussen de smalle ruimte tussen de middenvoetsbeentjes.Vaak is een afwijkende voetstand de oorzaak al dan niet in combinatie met (over-)belasting en activiteiten die worden ondernomen, zoals rennen, tennis, voetbal, lopen op hoge hakken of te strak zittende/smalle schoenen. Klachten bestaan in het begin vooral uit plotseling optredende pijn in de voorvoet met uitstraling in de tenen of een "dood"gevoel in de tenen. Uittrekken van de schoen en massage helpt snel. Op de lange duur gaan de klachten toenemen door langere pijnperiodes en sneller optreden van de pijn. Uiterlijk is er meestal weinig te zien aan de voet. Alleen bij een excessief neuroom is soms een grotere ruimte tussen de aangedane tenen zichtbaar. Behandeling zal bestaan uit het allereerst drukvrij leggen van de zenuw middels een taping/podotherapeutische zool en/of teenorthese en eventueel een schoenadvies. Bij chronische klachten wordt soms een corticosteroïd injectie gegeven of een chirurgische ingreep toegepast om het neuroom te verwijderen. Indien dit noodzakelijk is word je terugverwezen naar je huisarts.

digitus quintus varus

varusstand van de vijfde/kleine teen, waarbij de kleine teen "onder" de 4e teen groeit.Hierdoor komt er veel druk op het 5e metatarsale-phalangeaal gewricht of op de zijkant van de kleine teen. Dit gaat vaak gepaard met de vorming van eelt en likdoornen en soms een bursitis. De aandoening kan aangeboren zijn of onder andere worden veroorzaakt door een standsafwijking in de voet, zoals een pes plano valgus(platvoet) en of het langdurig dragen van verkeerd/te smal schoeisel.De podotherapeut onderzoekt de voet op wat de oorzaak kan zijn, maakt eventueel een correctiezool in geval van een standsafwijking in de voet, of meet een orthese aan om de pijnlijk drukplek te ontzien. Tevens wordt er kritisch naar het schoeisel gekeken en eventueel een schoenadvies gegeven.

ziekte van Raynaud

afwijking in de kleine haarvaatjes, waarbij men last heeft van koude of warme voeten met prikkende voetzolen en vaak pijnlijke tenen.Vaatjes in de tenen trekken te krachtig samen,waardoor de tenen te weinig bloed krijgen, te weinig zuurstof en sneller bij koud weer kunnen bevriezen.
De voeten en met name de tenen kunnen zeer donker paars/rood verkleuren.
Deze aandoening komt ook veel voor aan de handen.
meer info hierover vind je bij de Vereniging van Vaatpatiënten
.

restless legs

irriterend,branderig gevoel met name in de kuiten vooral in rust waarbij men de neiging krijgt de benen te bewegen.
Deze aandoening komt ongeveer bij 5 % van de bevolking voor en wordt meestal veroorzaakt door een verstoring in de dopamine huishouding en is vaak erfelijk. Daarnaast kan deze aandoening optreden als bijwerking/complicatie van andere ziektes zoals chronisch nierfalen ,Parkinson e.d. Het is dus belangrijk dat de oorzaak goed wordt onderzocht. Geen koffie of alcohol,extra lichaamsbeweging, rekken, warme of koude kruiken in bed kan helpen, maar is niet wetenschappelijk bewezen. De huisarts schrijft soms slaaptabletten of een pijnstiller/kalmeringsmiddel codeïne toe. Dit helpt wel, maar is ook verslavend. Voor een noodgeval kun je codeïne gebruiken maar gebruik dit niet voor de langere duur. Meer info vind je op de website www.stichting-restless-legs.org


Spierkramp

•De oorzaak is waarschijnlijk een verhoogde prikkelbaarheid van het uiteinde van de zenuw die de spier activeert.Vaak treedt de kramp s'nachts op in de kuiten.
•Te weinig drinken veroorzaakt bij met name sporters ook spierkramp.Goed drinken eventueel een sportdrank en als het toch gebeurt de spier rekken.
•Plaspillen kunnen spierkramp veroorzaken
•Cholesterolverlagers(statines) kunnen spierkramp geven.Ga als je dit gebruikt en last hebt van spierkramp altijd direct naar je huisarts, want dit kan worden veroorzaakt door spierafbraak als bijwerking van de het gebruik van statines


beenderen,spieren en pezen)
tricophyton rubrun:voetschimmel

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu