Reuma en atrose - Praktijk Podotherapie Ter Aar

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Reuma en atrose


Atrose

Atrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. Wanneer dit laagje kraakbeen meer verdwijnt dan het lichaam zelf kan maken wordt de kwaliteit slechter en kan soms helemaal verdwijnen. Er ontstaan dan vaak veel pijnklachten in het gewricht en bewegen gaat moeizaamer. Vaak neemt de hoeveelheid gewrichtsvloeistof af.Het komt vooral voor aan handen,schouders,heupen,kniën en voeten.
Binnen het Gezondheidscentrum Ter Aar werken we met een atroseproject. De patiënt wordt eerst middels een anamnese en lichamelijk onderzoek door de fysiotherapeut gescreend en zal in overleg met de Oefentherapeut Cesar, Podotherapeut en Diëtiste
zal er een behandelplan en traject worden opgesteld. Doelstelling is een snellere interventie waarbij de patiënt zo snel mogelijk pijnvermindering heeft,beter leert bewegen en anticiperen.


Reuma
Reuma is een aandoening waarvan er op dit moment 200 verschillende soorten bekend zijn.
Het is een pijnklacht van de gewrichten.
In Nederland zijn er zo'n 450.000 mensen die onder behandeling zijn bij een reumatoloog, maar volgens een schatting zijn er waarschijnlijk ongeveer 3 miljoen mensen in Nederland met gewrichtsklachten.
Daarvan heeft 80-96 % voetklachten.
Door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten verandert uiteindelijk de voetvorm. Hierdoor ontstaan vaak allerlei drukplekken op de voet met veel pijn en soms ontstekingen en wonden tot gevolg.
Hierbij kan de hulp van de podotherapeut ingeroepen worden.In een vroeg stadium kan de podotherapeut inventariseren waar problemen te verwachten zijn en hierop inspelen door educatie en /of een behandeling te starten.In een later stadium kan de podotherapeut vaak veel uitkomst bieden om voetklachten te verhelpen.Volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet altijd mogelijk, maar de behandeling kan wel veel verlichting geven.

Enkele (reumatische) voetklachten die de podotherapeut zoal behandeld zijn:
     
•afwijkende teenstanden
     
•pijnlijke tenen en/of nagels
     
•voorvoetklachten
     
•eelt-en/of likdoornvorming
     
•afwijkende voetstanden
     
•pijn in de hiel
     
•knie-, heup- en rugklachten

Voor mensen met reuma is het heel erg belangrijk dat zij zoveel mogelijk in beweging blijven.Rust roest!

W
andelen kan dan een goede optie zijn, omdat men in zijn eigen tempo kan bewegen en het lichaam op een verantwoorde manier belast.Om dit echter te kunnen is het dan ook heel belangrijk dat men niet gehinderd wordt door voetklachten. Ook knieën en heupen kunnen veel klachten geven als de voeten verkeerd belast worden. Daarom is het zo belangrijk dat als je soortgelijke klachten hebt zo snel mogelijk laat onderzoeken naar de oorzaak en niet alles op de reuma afschuift.
Een podotherapeut kan vaak veel uitkomst bieden en soms kan medicijngebruik
verminderd worden en ook operaties uitgesteld worden.
Reumapatienten kunnen door hun stijve handen en rug vaak moeilijk hun voeten verzorgen, zodat hulp van de pedicure of podotherapeut nodig kan zijn. Ook het kiezen van de juiste schoen, het aan en uittrekken van een schoen kan moeilijk zijn. De podotherapeut kan in dat geval je hierin adviseren.
Kosten voor een consult, onderzoek en/of behandeling door een podotherapeut worden meestal door je zorgverzekering vergoed.

Neem als je een afspraak maakt bij de podotherapeut een lijstje mee van medicijnen die je gebruikt en de schoenen en/of hulpmiddelen(zoals protheses,steunzolen e.d.)en je pasje van de zorgverzekering mee.
Een afspraak kan alleen met een verwijzing van je huisarts of specialist.

Bekijk ook eens de website  van de Artrose&Reuma Stichting
 

 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu