Podotherapie - Praktijk Podotherapie Ter Aar

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Podotherapie


Wat is podotherapie?
Barbara Kestle-Ouwerkerk heeft in 1993 haar Bachelor Degree als podotherapeut aan de Fontys Hogeschool Eindhoven gehaald. Na de opleiding en een jaar in loondienst bij een podotherapeut gewerkt te hebben is zij in 1994 begonnen met een eigen praktijk. De opleiding podotherapie is wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs en voldoet aan de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34. In dit artikel is ook de titel ‘podotherapeut’ vastgelegd als een bij wet beschermde titel. Dit maakt de podotherapeut tot de hoogst opgeleide specialist binnen de eerstelijns voetengezondheidszorg.
Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die hier uit voortkomen zoals been-, heup-, rug- en nekklachten.

Doel van het onderzoek:

Nagaan/inventariseren of de klachten worden veroorzaakt door een verkeerde stand en/of functie en of er klachten in de toekomst te verwachten zijn.

Duur van het onderzoek:

+/- 45 minuten in totaal

Voorbereiding van het onderzoek:

Gebruik je medicijnen zoals pijnstillers, ontstekingremmers en/of bloedverdunners, schrijf dan op welke deze zijn en waarvoor je ze gebruikt.
Probeer voor jezelf zo zorgvuldig mogelijk te formuleren wanneer en waar je klachten hebt.
Breng diverse schoenen(en evt. pantoffels) mee welke je regelmatig draagt en evt. steunzolen of andere hulpmiddelen als je die gebruikt.
Neem ook je pasje mee van je zorgverzekering en een legitimatiebewijs.

Het onderzoek:

Na een uitgebreid vraaggesprek zal de podotherapeut de klacht onderzoeken. Er wordt dan gekeken naar houding, functie en vorm. Hierbij wordt o.a. gekeken hoe je loopt en worden er afdrukken met een drukmeetplaat (RS scan), 2D scan(Feeture) en/of Full contact-Vacuümkussen(Proform) van de voet gemaakt.
Ben je diabeet of reuma patiënt, dan zal er ook een uitgebreid onderzoek plaatsvinden naar gevoelsstoornissen in de voet, huidconditie, bloeddoorstroming, wondgenezing en reflexen van de voet.
Afhankelijk van het resultaat wordt een behandelplan opgesteld.

Behandeling kan bestaan uit:

  • instrumentele behandeling zoals het weghalen van overmatig eelt, likdoornen en behandeling van ingegroeide teennagels en weghalen van wratten middels Cryopen.

  • het aanmeten van corrigerende/ontlastende inlegzolen

  • schoeninspectie/voorlichting/advies over voetverzorging

  • aanmeten van corrigerende of juist ontlastende hulpmiddelen ter protectie /correctie van een foutieve teenstand

  • aanmeten Zlippo (op maat gemaakt slipper met eigen voetbed)

  • taping middels sporttape of easy taping methode

  • opstellen zorgplan bij Diabetische voet

Alle eventuele hulpmiddelen worden door de podotherapeut vervaardigd. Dit kan soms ter plaatse en soms worden deze later afgeleverd.

Een behandeling vindt plaats als een huisarts of specialist heeft doorverwezen(vanaf 1 juni 2011 is de podotherapeut vrij toegankelijk geworden). De behandeling bij een podotherapeut gaat dan ook verder dan de voetverzorgende functie van de pedicure. Een podotherapeut kan in veel gevallen orthopedische ingrepen uitstellen of zelfs voorkomen!
De behandelingskosten worden alleen vergoed als je aanvullend verzekerd bent.
Informeer voor je een afspraak maakt even bij je ziektenkostenverzekeraar.
Of kijk op
tarieven en vergoeding.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en podoloog ?

Een podotherapeut heeft een wettelijk beschermde titel en erkend beroep. Dit is geregeld in de Wet BIG volgens artikel 34. Dit betekent o.a. dat je deze titel alleen mag voeren als je de 4-jarige HBO-opleiding Podotherapie met goed gevolg hebt gedaan. Podotherapie is dus ook een paramedisch beroep.
Iedereen mag zich podoloog noemen. Er zijn podologen die hiervoor een opleiding/cursus hebben gevolgd, maar iemand die kant en klare zolen verkoopt mag zich ook podoloog noemen. Ook de beroepen,podokinesioloog, podoposturaaltherapeut en podo-orthesioloog zijn geen beschermde titels. Podologie behoort tot de alternatieve beroepen. Zowel podotherapeuten als podologen houden zich bezig met voettherapie, maar waar het bij de podoloog voornamelijk het aanmeten van zolen betreft houdt de podotherapeut zich naast het aanmeten van zolen ook bezig met nagel,-en teenproblemen, tapen, wondbehandeling bij diabeten en reumapatiënten.
Vraag goed na naar wie je  bent doorverwezen, aangezien de termen maar al te vaak door elkaar heen worden gebruikt! Dit kan namelijk afhangen van de klachten, waarvoor je wordt doorverwezen en van de persoonlijke voorkeur van de verwijzer. Bij twijfel altijd navragen aan je verwijzer daar deze wellicht een goede reden heeft om je naar een podoloog dan wel podotherapeut door te sturen.

Palpatie en functieonderzoek


Voetstand op de podoscoop


Loopanalyse


Voetmeting met RS scan 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu