Podoposturale therapie - Praktijk Podotherapie Ter Aar

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Podoposturale therapie
Podoposturale therapie kijkt naar de oorzaak van houdingsklachten en gebruikt de voet als instrument om de houding te beïnvloeden door middel van kleine dunne inlegzooltjes.
Podoposturale therapie is een therapie die gebruik maakt van de nauwe relatie die er bestaat tussen, zoals de naam al zegt, de voet (podo) en de houding (postuur). De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog dr. Bourdiol.
Bourdiol heeft onder andere de relatie gelegd tussen de verschillende voettypen en de daarbij behorende houdingen. Bij een pes planovalgus bijvoorbeeld staat de calcaneus in valgus, de tibia zal de calcaneus volgen en komt dus in endorotatie, het femur volgt ook in endorotatie en het gevolg daarvan is een anteversie van het bekken, etc.

Een gewenste verandering van de houding begint in de podoposturale therapie bij de voet. Zoolelementen van geringe dikte (1 tot 3 mm) op dunne inlays werken neurofysiologisch via de proprioceptie in het lichaam. Door prikkeling van de propriosensoren worden spierketens geactiveerd of geremd, hierdoor treedt onbewust een houdingsverandering op die meetbaar en reproduceerbaar is.

Veranderingen in de houding blijken uit het actieve bewegingsonderzoek, maar kunnen ook vastgesteld worden met behulp van een balansmeting met de RS scan drukmeetplaat. Door het dagelijks gebruik van de proprioceptieve zolen neemt het lichaam de andere stand aan en ontstaat een nieuw evenwicht.

Patiënten met chronische of  acute voetklachten, knieklachten, bekkenklachten, rugklachten en nekklachten kunnen worden behandeld  wanneer de oorzaak, namelijk een dysbalans in de houding- en bewegingsketen, wordt opgelost.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu