Kinderen - Praktijk Podotherapie Ter Aar

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kinderen

De kindervoet is voortdurend aan veranderingen onderhevig en moet het gehele leven het lichaamsgewicht dragen.
Vele voetproblemen bij volwassenen vinden hun oorsprong in de kindertijd of zijn aangeboren.
Regelmatig professionele aandacht en goede voetverzorging kan de kans op deze problemen op latere leeftijd verkleinen.
Het negeren van een ongezonde voetstand kan klachten in andere delen van het lichaam veroorzaken, zoals de benen en de rug. Wanneer een kind veel valt of klaagt over pijn in de voeten en/of benen is er een reden tot een onderzoek door de podotherapeut.
Het op tijd consulteren van een podotherapeut kan vaak problemen voorkomen en verbeteren.

0-15 maanden
Als een baby wordt geboren zijn de voetjes zo'n 7,5-10 cm groot.
De botjes zijn nog zacht en buigzaam en de binnenzijde van de voet heeft nog een platte vorm door de aanwezigheid van een vetkussen wat langzaam verdwijnt van het 2e levensjaar naar de 4e levensjaar.
Ook niet alle voetbeentjes zijn bij de geboorte aanwezig, maar zullen zich langzaam ontwikkelen tot het kind gaat lopen. De spierfunctie van de voet moet zich nog gaan ontwikkelen. Dit oefent een baby door te trappelen en te spelen. Let daarom goed op dat dit niet verhinderd wordt door het dragen van strakke sokjes en een te korte trappelzak.
Zo rond de 8e levensmaand zal het kind gaan zitten en kruipen. Dit kruipen is erg belangrijk voor een goede coordinatie tussen de linker en rechterhersenhelft.
De kindervoet groeit snel en bereikt, gedurende het eerste levensjaar, bijna de helft van de lengte van de volwassen voet.
95 % van de baby's wordt geboren met normale voeten.

15 maanden -3 jaar

Zodra een kind gaat lopen zo omstreeks de 15e levensmaand is het belangrijk dat ook nu de voet alle bewegingsvrijheid heeft. Doe dus nog zeker geen schoentjes aan. Een goed alternatief zijn eventueel zootjes. Dit zijn zachte soepele lamsleren slofjes. Stimuleer het lopen niet te veel. Laat ieder kind op zijn eigen tempo ontwikkelen.

Zodra het kind echt los loopt, met de beentjes nog ver uit elkaar om zijn evenwicht te zoeken, zullen de voetbeentjes en spieren zich nog verder ontwikkelen en wordt er langzaam een kleine voetboog zichtbaar aan de binnenzijde van de voet.
Wanneer een kind een aantal weken zelfstandig loopt is de tijd gekomen voor de eerste schoenen.(zie hieronder "de kinderschoen")
Het voetmodel ziet er echter nog anders uit dan een volwassen voet.
De verhouding tussen de breedte van de hiel en de voorvoet is ook anders.
Ook de benen vertonen nog een o-benen stand
Dit verandert zo rond het 3e levensjaar in x-benen.
De hielbenen staan ook nog steeds iets naar binnen gekanteld (zogeheette valgusstand).
Voeten groeien rond deze levensfase twee tot vier maten per jaar.

4-6 jaar
Tussen de 4 en 6 jaar zal het hielbeen recht gaan staan en is er een kleine voetboog zichtbaar aan de binnenzijde van de voet.
Eigenlijk alleen wanneer een kind klachten heeft zoals pijn, extreme vermoeidheid of veelvuldig vallen zal de podotherapeut in deze fase ingrijpen.
Soms wordt volstaan met een uitgebreid onderzoek, waarbij alles in kaart wordt gebracht en vervolgens een goed schoenadvies alsmede eventueel voetoefeningen worden gegeven en zal er worden afgesproken of er halfjaarlijks of jaarlijkse controle gewenst is.
Mocht er eventueel toch moeten worden behandeld dan gebeurt dit altijd in overleg met de ouders en kind.

In deze leeftijdsfase gaan kinderen vaak zelf leren veters strikken. Kijk eens op de volgende site hoe je ze dat eenvoudig kunt leren. En natuurlijk beloon je dit met een echte veterdiploma. Voor kinderen die hier erg veel moeite mee hebben bestaan er ook eventueel veters die je niet hoeft te strikken.

12-15 jaar
Meisjesvoeten groeien tot 12 of 13 jarige leeftijd en jongensvoeten tot hun 14e of 15e levensjaar.
Jongensvoeten groeien een stuk harder dan meisjesvoeten.

Veel kinderen in deze leeftijdsfase vinden het "cool"om hun veters niet te strikken. Bedenk echter wel dat de voet op deze manier kan schuiven in de schoen en dat de schoen niet de voet meer goed kan ondersteunen. Probeer je puber hierop te wijzen en lukt het je toch niet ze overtuigen dan vinden ze een veterstop misschien wel acceptabel.

rond het 16e levensjaar
Nu zijn de zogenaamde lijm-en kalkhoudende stoffen in het bot in evenwicht met elkaar.
De voetskelet is dan kompleet en zal niet veel meer groeien.

de kinderschoen
Doordat het kind nog in de groei is en zijn voeten nog makkelijk kunnen vervormen door slecht passend schoeisel is de pasvorm erg belangrijk.
Een goede kinderschoen verbeterd ook de loopbalans, waardoor het risico op vallen en struikelen verminderd wordt en de bewegingsvrijheid vergroot wordt.

 • laat de voeten minstens 4 keer per jaar opmeten bij de (kinder-)schoenspecialist, zowel in de lengte als in de breedte.


Bij 60 % van de kinderen is de ene voet 2 tot 6 mm langer dan de andere voet.
Kindervoeten groeien soms heel snel.
Soms wel drie maten per jaar!
Gemiddeld groeit een kindervoet tussen de 1 en 12 jaar zo'n 2 maten per jaar.
Dit gebeurt vaak schoksgewijs, waardoor dit ook wel eens 3 maten per jaar kan zijn.

 • Bij de langste teen (meestal de grote teen) moet er nog zo'n 10 mm over zijn als speling en lengtetoegift.

 • koop het liefst schoenen van een ademend materiaal zoals leder.

 • de schoen moet verder mooi het hielbeen omsluiten en een soepele loopzool hebben vooral ter hoogte van de bal (voorvoet) van de voet.

 • let ook op dat de schoenen niet te zwaar zijn voor het kind en niet letterlijk een blok aan het been zijn.

 • pas de schoenen met de juiste sokken aan die straks ook gedragen zullen worden, immers nemen dikkere sokken meer ruimte in in de schoen.

 • laat het kind er in de zaak even op lopen en kijk hoe dit gaat.

 • kinderen hebben vaak een hogere pijngrens dan volwassenen en voelen vaak niet of een schoen te krap zit. Zij zullen meer uit esthetisch oogpunt kiezen.

 • een schoen met een vetersluiting en of klitteband sluiting dan wel gespsluiting verdiend de voorkeur. Een instapschoen loopt na enige tijd uit, waardoor de voet makkelijk kan gaan schuiven en niet meer voldoende ondersteund wordt door de schoen.

 • zorg voor een stevig contrefort (hielomsluiting, hielkap)

 • een voetbed in een kinderschoen is niet zoiets als een steunzool.


Het is bedoeld om de voet in balans te houden en niet om te steunen!

 • de loopzool mag niet te glad zijn

 • droog een natte kinderschoen niet op de verwarming, maar vul de schoen met krantepapier en laat hem drogen. Als hij goed droog is wel even opnieuw invetten met schoencreme e.d.

 • hou rekening met het soort kind dat je hebt en voor welke activiteit je hem gaat dragen. Een stoer meisje kun je beter een leren schoen geven met niet al te veel frutsels en misschien zelfs met een zool die gedeeltelijk doorloopt over de neus van de schoen. Als je kind gaat voetballen heb je andere schoenen nodig dan voor bijvoorbeeld school. Jongens kun je beter schoenen geven met een kuipzool die doorloopt over de neus van de schoen.

 • net als de volwassen schoen moet je de kinderschoen onderhouden. Maak hem regelmatig schoon en vet of spuit geregeld in om het leer te beschermen, waterdicht te houden en de kleur langer mooi te houden. De schoen is hierdoor ook minder kwetsbaar voor beschadigingen. Misschien een leuk idee om elke zaterdag(net als vroeger) de schoenen een poetsrondje te geven!


Hieronder volgen enkele regelmatig voorkomende klachten bij kinderen.

Groeipijn
Het is bekend dat ongeveer 10 % van de kinderen last heeft van groeipijnen,meestal tussen de 4 en 14 jaar. Meestal gaat het om pijn in de benen met name s'nachts en s'avonds.
De pijn ontstaat door het sneller groeien van de botten en dat de spieren deze snelle groei niet kunnen bijbenen.
Dit resulteert in (tijdelijke)spierverkortingen.
Warme kompressen geven vaak verlichting.
Bij hevige pijn kan er eventueel ook een kinderaspirine worden gegeven.

Over elkaar groeiende tenen
Bij de geboorte komen over elkaar groeiende tenen vaak voor. Als het de kleinste teen betreft (digitus 5) dan gaat het om een aangeboren erfelijke aandoening die niet vanzelf verdwijnt.
Er kan gekozen worden om tot behandeling over te gaan welke in de eerste instantie uit taping kan bestaan, later gevolgd door een orthese en/of een operatie.
Bij de andere tenen gaat het meestal om een aandoening die vanzelf verdwijnt op het moment dat het kind gaat lopen en de voorvoet zich iets gaat spreiden.
Als deze correctie uitblijft, dan kan er eventueel voor een orthese (een aangemeten zacht siliconen hulpstukje) gekozen worden.

Voetwratten
Bij jonge kinderen komen regelmatig voetwratjes voor. Juist doordat op hun jonge leeftijd de weerstand minder goed is zijn zij gevoeliger een wratvirus op te lopen. Je loopt dit virus op door het lopen op blote voeten bijvoorbeeld in zwembaden, kleedruimtes en sportzaal. Dit wrattenvirus nestelt zich in de huid en veroorzaakt hier een bloemkoolachtige vergroeiing van de huid. De meeste wratten verdwijnen binnen een jaar en hoeven niet behandeld te worden. Als de wrat erg pijnlijk is of zit op een vervelende ontsierende plek dan wordt deze behandeld. Hiervoor gebruik ik de
Cryopen. Met dit apparaatje is de behandeling minder pijnlijk en maak je geen wondjes of blaar. De voet kan direct na behandeling gewoon belast worden  en je kan ook gewoon bijvoorbeeld mee zwemmen.

Ziekte van Sever
Pijnlijke ontsteking op de achterzijde van de hiel, daar waar de achillespees aanhecht op het hielbeen.
Betreft vooral jongens 8-13 jaar.
Correctie van de voetstand, dagelijks oprekken van de (verkorte) kuitspier en een vermindering van de belasting (gas terug met sporten) zullen het doen genezen.

Osgood-Schlatter
Pijnlijke ontsteking net onder de knieschijf daar waar de kniepees aanhecht op het onderbeen (tuberositas tibea) veroorzaakt door overbelasting in combinatie met een snelle groei.
Vooral jongens van 10-15 jaar en bij meisjes van 8-13 jaar.
Traplopen,fietsen springen of diepe kniebuigingen zijn erg pijnlijk.
Speciale oefeningen als eventueel ijspakkingen na belasting zullen de aandoening doen genezen.

Chondropathie patella
Pijn rond/achter de knieschijf welke ontstaat rond de 13-15 jaar die vooral bij meisjes optreedt.
Activiteiten waarbij de knie belast wordt zoals hurken, traplopen en fietsen geven vaak meer pijn.
Soms is ook een "knisperend" geluid voelbaar en/of hoorbaar.
Waarschijnlijk ontstaan de klachten juist in deze leeftijdsfase door de snelle groei, toename van het lichaamsgewicht, spiermassa en de oestrogeenproduktie wat leidt tot overbelasting van het kraakbeen.
De klachten kunnen tevens verergert worden door een afwijkende voet- en/of kniestand. Hierbij kan de podotherapeut eventueel zolen aanmeten om deze te corrigeren/ontlasten.

Köhler 1
Aseptische necrose van het scheepvormig beentje(naviculare)aan de binnenkant van de voet wat meestal optreedt bij kinderen tussen 3 en 8 jaar.
Kinderen klagen met name over pijn aan de binnenkant van de voet tijdens het lopen.
Tijdelijke ontlasting van de voet middels een inlay evenals een schoenadvies kunnen verlichting geven.

Köhler II
Pijnlijke ontsteking in de groeischijf van het 2e en 3e middenvoetsbeentje.

Ziekte van Perthes(-Legg-Calvé)
Botontsteking in de femurkop (heupkop) waarbij de doorbloeding enige tijd verminderd is en het bot afsterft terplaatse en later wel weer word opgebouwd, waardoor het risico bestaat dat haar mooie ronde vorm verloren gaat.Het komt vaker voor bij jongens en treedt meestal tussen de 4 en 10 jaar op.

Kijk ook eens voor meer info over aandoeningen bij kinderen op www.kinderorthopedie.nl


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu