Diabetes en voetproblemen - Praktijk Podotherapie Ter Aar

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Diabetes en voetproblemen

Nederland telt zo'n half miljoen diabeten, oftewel mensen met suikerziekte.
Diabetes mellitus is een onzichtbare ziekte. Aan de buitenkant zie je niets.
Zo'n 125.000 diabeten hebben een voetprobleem.

Er zijn 2 soorten diabetes.
Type 1 oftewel insuline afhankelijke suikerziekte en type II ook wel ouderdomssuiker genoemd. (alleen al door overgewicht lopen ruim 3,2 miljoen mensen vanaf 45 jaar een serieus risico op diabetes type II.)
Volgens het RIVM bedroegen in 2003 de kosten van diabetes en daardoor veroorzaakte complicaties als oogaandoeningen, nierproblemen en amputaties in totaal 1,2 miljard euro.
Diabetes dreigt uit te groeien tot een wereldwijde epidemie. Als belangrijkste oorzaak wordt genoemd de combinatie van een calorierijk dieet en te weinig lichaamsbeweging.
Als diabetespatiënt loop je meer risico op het ontwikkelen van voetproblemen.
Uit onderzoek is gebleken dat dit bij een op de vier diabeten voorkomt.

Neuropathie
Slechte doorbloeding en infectie zijn de grootste oorzaken van het ontstaan van voetproblemen.
Neuropathie oftewel beschadiging van de zenuwen, waardoor je minder tot geen pijn meer voelt in de voeten en je bijvoorbeeld een wondje niet zult voelen.
Met een optimale bloedsuikerspiegel kun je de kans op uitbreiding van de neuropathie verminderen.
De podotherapeut kan zo'n neuropathie met enkele simpele testen nakijken.
De gebeurt o.a met een stemvork, reflexhamer, thermotip en een monofilament.

Motorische neuropathie
Deze wordt getest met de paper griptest; test voor kracht(verlies) van de intrinsieke voetspieren. Motorische neuropathie kan leiden tot instabilteit


Als diabetespatiënt heb je ook meer kans op aderverkalking van de bloedvaten, waardoor een wondje slechter zal genezen, omdat er immers een verminderde bloed- en zuurstoftoevoer zal plaatsvinden.

Bovendien ben je vatbaarder voor infecties.
Een van de veel voorkomende infecties is bijvoorbeeld de schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd. Je herkent deze aan een verdikte, brokkelige geelverkleurde nagel.

Veel diabetespatiënten hebben vaak een verminderd gezichtsvermogen en zeker als een wondje onder de voet ontstaat of tussen de tenen zal dit dus niet altijd opgemerkt worden. Inspecteer daarom dan ook dagelijks je voeten ook aan de onderzijde en tussen de tenen. Gebruik hiervoor eventueel een handspiegel of vraag je partner om dit voor je te doen.

Wat kun je zelf doen om klachten te voorkomen.

 • was je voeten dagelijks met een Ph-neutrale of zeepvrije zeep. Dep je voeten goed droog vooral ook tussen de tenen. Gebruik hier een handdoek voor die je dagelijks verschoond.

 • langdurig met je voeten in het water (bijvoorbeeld in een voetenbadje) geeft verweking van de huid, waardoor je een grotere kans op wondjes en infecties heeft.

 • voorkom een droge huid en vet je voeten na het douchen of baden in met een speciale voetcreme voor diabetici en bij een zeer droge huid 2 maal per week met een huidolie. Gebruik dit s'avonds, zodat het s'nachts kan intrekken en doe een dunne katoenen sokje aan om je beddengoed te beschermen. Gebruik de olie niet tussen je tenen!

 • controleer dagelijks je voeten. Let op wondjes, blaren, rode plekken of andere vreemde plekken. Kijk ook goed onder de voetzool en tussen de tenen en achter op je hiel. Gebruik hiervoor eventueel een handspiegel of vraag een huisgenoot voor je te kijken. Wondjes schoonmaken en afdekken met een pleister of steriel gaasje en daags verschonen. Het wondje moeten binnen enkele dagen genezen. Als dit niet gebeurt of je krijgt ontstekingsverschijnselen (de plek wordt rood, warm en pijnlijk) dan naar je huisarts toegaan. Ga bij twijfel altijd langs je huisarts of podotherapeut of laat het de wijkverpleegkundige(indien van toepasssing) bekijken.

 • knip nagels altijd recht en niet te kort af. Maak scherpe randen glad met een nagelvijltje. Zijn je nagels verdikt en veranderd van kleur, roep dan de hulp in van een pedicure (=voetverzorgster) met een diabetes aantekening of raadpleeg de podotherapeut.

 • peuter, knip of snijdt nooit zelf aan eelt of likdoorns (eksterogen), maar laat dit aan de pedicure of podotherapeut over.

 • voordat je je schoen aantrekt deze altijd eerst controleren op de aanwezigheid van steentjes of beschadiging van het binnenwerk van de schoen.

 • zorg voor een juiste pasvorm van de schoen. Let op dat de schoen ongeveer een halve centimeter groter is dan je belaste voet en let op de juiste breedtemaat. De tenen dienen altijd vrij te liggen. Laat ook altijd beide voeten opmeten in zowel de lengte als de breedte. Houdt de maat aan van de grootste voet.

 • koop schoenen zonder stiknaden ter hoogte van de voorvoet. Stiknaden maken het leer minder soepel en kunnen snel irritaties geven aan de tenen of wreef.

 • hoe breder de hak hoe stabieler je loopt.

 • de hakhoogte mag niet hoger zijn dan 2,5 cm.

 • wissel minimaal 1 maal per dag van schoenen, zeker als je minder gevoel heeft in je voeten.

 • als alternatief voor de badslipper of slof kun je eventueel een crocs Rx (CE-keurmerk klasse 1) aanschaffen. Dit is een uit eva (soort kunststof) vervaardigde lichtgewicht klomp met naast een hoogwaardig comfort ook goede ontlastende/dempende eigenschappen. De muil kan gedesinfecteerd worden met 1 deel chloor op 9 delen water en bestaat uit een antibacterieel materiaal waardoor ze heel hygiënisch schoon te houden zijn. Mensen met een zwakke conditie of weinig spierkracht zijn gebaat bij een lichte schoen. Dat geldt ook voor mensen die veel moeten staan en lopen. De vorm van de zool zorgt voor een extra ontlasting van de voet.

 • loop nooit blootvoets!


Onderzoek door de podotherapeut/Opstellen zorgplan

Voor het onderzoek naar de status van de diabetische voet en opstellen zorgplan wordt gebruikt gemaakt van verschillende meetinstrumenten en de zorgmodule diabetische voetzorg
Naast een voetinspectie,funktieonderzoek,loopanalyse,schoeninspectie wordt ook specifiek gekeken naar:

 • bloeddoorstroming middels palpatie en Doppler van de voetarteriën

 • neurologisch onderzoek door middel van monofilament 10 gram, stemvork, TipTherm en reflexhamer

 • infraroodhuidtemperatuurmeting met IR 10

 • Prayers sign

 • Range of motion(bewegingsuitslagen in de voetgewrichten)

 • drukmeting onder de voet tijdens stand en looppatroon middels RS scan

 • voetstand en belasting op podoscoop/Footscan middels Feeture.

 • visual check for feet kaart

 • paper grip test


De praktijk podotherapie Ter Aar-Nieuwkoop is verbonden aan Stichting Vijverzorg
De Stichting VijverZorg is een eerstelijns multidisciplinair samenwerkingsverband tussen de huisartsen in Nieuwkoop en Noorden, de Vijverapotheek & de fysiotherapeuten van Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid.
Deze vorm van samenwerking, ook wel GEZ (geïntegreerde eerstelijns zorg) genoemd, heeft als doel te komen tot een betere, op de patiënt afgestemde, behandeling.
Onderdeel van deze verbeterde behandeling is het de Zorgprogramma Diabetes Mellitus, waarin wordt vastgelegd welke zorgverlener welke taken heeft, hoe de voorlichting aan de patiënten vorm gegeven wordt en wat de rol van de patiënt zelf is. Deze informatie wordt vastgelegd in de persoonlijke Zorgmap.


Therapiemogelijkheden

 • zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet, waardoor de functie verbetert en pijnklachten zullen verminderen of verdwijnen.

 • tijdelijke vilttherapie om drukplekken en pijnlijke plekken te ontlasten.

 • siliconenorthese om afwijkende teenstanden te corrigeren of drukplekken te ontlasten

 • advies omtrent schoeisel,voetverzorging en wondverzorging

 • periodieke screening(check up) om veranderingen en risico's in kaart te brengen en preventief te werk te gaan.


Bij het onderzoek en behandeling van de Diabetische voet door de podotherapeut wordt gewerkt volgens de richtlijnen Diabetische voet ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging, het Centraal begeleidingsorgaan/Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Diabetes Federatie.

Vergoeding van Voetzorg voor mensen met Diabetes Mellitus in 2021
De voetzorg wordt met ingang van 2015 opgedeeld in zorgprofielen.

Een zorgprofiel is een soort ‘zorgzwaarte pakket’. Het zorgprofiel zegt iets over de risico’s die je loopt op het krijgen van een wond door slechte genezing. Je huisarts, de praktijkondersteuner, de diabetes verpleegkundige of de specialist stellen dit zorgprofiel vast. De hoogte van het zorgprofiel bepaalt of de voetzorg vanuit de basisverzekering of vanuit de eventuele aanvullende verzekering wordt vergoed.

Het zorgprofiel en de uitkomsten van het voetonderzoek bij de podotherapeut zijn belangrijk bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan. In dit behandelplan komt te staan welke behandeling noodzakelijk is om problemen aan je voeten te voorkomen en hoe vaakje voetbehandelingen nodig hebt per jaar.
De podotherapeut stemt het behandelplan zo nodig af met de huisarts en wanneer noodzakelijk/wenselijk met de pedicure die een contract heeft ondertekend met de podotherapeut.

Alleen wanneer je zorgprofiel 3 en 4 toegekend hebt gekregen en er een behandelplan is opgesteld door een podotherapeut komt je voetzorg in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. De podotherapeut zal deze voetzorg rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraar.  Je ontvangt dan zelf geen factuur en je hoeft je podotherapeut of pedicure voor deze vastgestelde specialistische voetzorg dus zelf niet meer te betalen! Wanneer je met je pedicure afspreekt dat er meer voetzorg gewenst is dan de afgesproken specialistische zorg dan spreekt je met de pedicure af wat je zelf nog moet betalen voor deze zorg aan je voeten. Je krijgt hiervoor dan een aparte rekening van de pedicure.

Heb je ook podotherapeutische zolen of overige voetzorg nodig?
De hoogte van de vergoeding van je podotherapeutische zolen of andere voetzorg is afhankelijk van je aanvullende verzekering en verschilt per verzekeraar. Vraag dit na bij je verzekering of kijk voor een compleet overzicht op www.podotherapie.nl/vergoedingen.

Wij hebben met
onderstaande medisch/diabetische aantekening pedicures een contract afgesloten:
Karen Beumer(Alphen a/d Rijn) niet ambulant/rolstoeltoegankelijke praktijk
Tanja van Eijk(Nieuwkoop) ambulant*/praktijk/rolstoeltoegankelijke praktijk
Bianca van Es (Ter Aar)praktijk/rolstoeltoegankelijke praktijk
Marian van der Zalm(Ter Aar) niet ambulant/niet rolstoeltoegankelijk/behandelruimte via trap bereikbaar
Yvonne de Graaf(Alphen a/d Rijn)praktijk/ ambulante zorg*/behandelruimte via trap bereikbaar
Mia Hoes(Alphen a/d Rijn) praktijk via trap bereikbaar/niet rolstoeltoegankelijk
Pedicurepraktijk Punt (Erik en Mirjam Punt,Alphen a/d Rijn) ambulante zorg*/praktijk/niet rolstoeltoegankelijk
Kelly Mesman(Langeraar)praktijk/ ambulante zorg*in Ter Aar, Nieuwveen en Zevenhoven
Gracia de Roo(Alphen a/d Rijn) praktijk/rolstoeltoegankelijke praktijk
Teuni van den Hoek(Leimuiden) praktijk/rolstoeltoegankelijke praktijk
Greet Roy-Koops(Kudelstaart) praktijk/niet rolstoeltoegankelijk,ambulante* zorg in Ter Aar,Zevenhoven, Nieuwveen, Noorden,Rijnsaterwoude, Woubrugge en Langeraar
Petra Hamoen(Zegveld) praktijk/ rolstoeltoegankelijk
Lammie Poort(de Kwakel) praktijk via trap/ambulant* zorg in De Kwakel, Aalsmeer, Kudelstaart, Uithoorn, Amstelhoek, Mijdrecht en Amstelveen
Natasja Jongen(Uithoorn) praktijk/ambulant
Paola Rijkelijkhuizen(Leimuiden,Hillegom) praktijk/ambulante* zorg in Hillegom, Hoofddorp, Nieuw- Vennep en Leimuiden

*ambulante zorg=voor behandeling aan huis indien indicatie.

Lees in de uitgebreide  
folder meer over de mogelijkheden  voor voetzorg bij diabetes


De diabetische voet-en-schoen-app is een handig middel voor diabetespatiënten om voetproblemen te voorkomen. Deze gratis app geeft vanzelf aan wanneer het tijd is voor een voet of schoenencontrole. Daarnaast geeft de app ook tips aan diabetici over de verzorging van hun voeten.

Apple gebruikers kunnen de app hier vinden: https://itunes.apple.com/nl/app/diabetische-voet-en-schoen/id928865961

Android gebruikers kunnen de app hier vinden: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.indermaur.diabetischevoetenschoenDoe de diabetes risicotest op
www.diabetesfonds.nl. Tijdige behandeling kan veel problemen voorkomen.
Wanneer uit deze test blijkt dat je een verhoogd risico heeft op diabetes neem dan kontakt op met de huisarts voor verder onderzoek.

Voor meer info omtrent diabetes
www.dvn.nl


Enkele meetinstrumenten welke gebruikt worden
voor onderzoek van de diabetische voet:
RS drukmeetplaat, monofilament 10 gram,visus checkkaart,
Tiptherm,reflexhamer,infrarood huidtemperatuurmeter,
Doppler,stemvork, voetlengtemeter, binnenmaatstoken
en Zorgmodule


Diabetische voet en schoen app
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu